Strona główna

Idrisskowe ciasteczka

Idrisskowe ciasteczka inaczej zwane "śmietnikowymi". Do wypieku biorę zawsze co mi wpadnie pod rękę. Psy z reguły nie są wybredne, a czym bardziej śmierdzące dla nas ludzi, dla psa tym samym bardziej atrakcyjne.

Składniki:

- 300 g surowej wątróbki
- 300 g żołądków
- 300 g ścinków indyczych/filet z kurczaka
- 300 g ryby - filet
- 50 g szprotek wędzonych
- 1 op. ryb w puszcze (np. w oleju)
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 1-2 szklanki mąki (np. tortowa)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- zioła po łyżce: majeranek, oregano, czosnek granulowany

Wykonanie:

Wszystkie produkty (surowe) należy zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach, a następnie dokładnie wymieszać i połączyć z jajkami. Mąkę dodać na końcu, stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto nie może być ani za rzadkie, ani za gęste (konsytencja ciasta na placki ziemniaczane). Musi bez problemu oddzielać się od łyżki. Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Po wystygnięciu ciasto kroję na kosteczki, jeśli jest za mokre podsuszam w piekarniku około godziny w 50 stopniach. Nadmiar pakuję w woreczki i wkładam do zamrażarki. Dzięki temu super smakołyki mam zawsze pod ręką.