Strona główna

Ciasteczka wątróbkowe

Dziś bardziej klasycznie - CIASTECZKA WĄTRÓBKOWE

ciasteczka wątróbkowe

Składniki:

- 0.5 kg wątróbki np. drobiowej
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- ok 2 szklanek mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich

Wykonanie:

1. Jajka ubijamy mikserem, następnie dodajemy olej i nadal miksujemy.

2. Wątróbkę mielimy w blenderze lub w maszynce do mięsa. 

3. Do miski z jajkami i olejem dodajemy zmieloną wątróbkę, zioła, przeciśniety na prasce czosnek oraz mąkę. Całość ubijamy mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. 

4. Ciasto wylewamy na blaszkę nasmarowaną tłuszczem i przesypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem.

5. Pieczemy w piekarniku używając obu grzałek w temperaturze 180 stopni około 25 minut. 

6. Jeżeli ciastka są zbyt mokre można je dosuszyć w piekarniku pół godziny zmnieszając temperaturę do 50 stopni.

Ciasteczka najlepiej przechowywać w lodówce, a nadmiar zamrozić. Do krojenia ciasta na mniejsze kawałki doskonale sprawdza się kółko do krojenia pizzy.

ciasteczka wątróbkoweciasteczka z wątróbkiciasteczka z wątrówki

 ciasteczka z wątrówki ciasteczka z wątrówki ciasteczka z wątrówki