Psie przysmaki i psie ciasta

Idriss hovawartkaCiasteczka psie, przysmaki można zrobić tak naprawdę ze wszystkiego. Liczy się nasz pomysł, budżet i chęci.

Robiąc ciasto, możemy wykorzystać praktycznie wszystko, co znajdziemy w lodówce, oczywiście pamiętamy, aby nie dawać produktów szkodliwych. Mogą to być zarówno surowe, jak i  przetworzone produkty, np. surowe mięsa, ryby i podroby, ryby wędzone lub z puszki, gotowane/pieczone mięso, parówki, warzywa w każdej postaci, zioła jak majeranek, oregano. Wszystkie produkty użyte do zrobienia przysmaków powinny być dobrze zmielone, a za spoiwo posłużą nam surowe jajka i mąka. Ciasto można wzbogacić płatkami typu górskiego.

Ja swoje psie ciasta robię przeważnie na oko, wrzucam produkty do uzyskania pożądanej konsystencji (ciasto jak na placki ziemniaczane), mieszam i piekę. Jeśli wyjdą mi zbyt mokre, dosuszam w piekarniku. Zwykle robię ciasta na wyrost, a nadmiar wrzucam do zamrażarki. Dzięki temu mam je zawsze pod ręką.

Szczęście psa jedzącego smakołyki ? bezcenne!!!

Klika wybranych i sprawdzonych przepisów:

Psie ciastka z wątróbki

Ciasto Idrisskowe zwane ?śmietnikowym? ? na wypasie, ulubione moich psów

 


 

Ciasteczka wątróbkowe

Dziś bardziej klasycznie - CIASTECZKA WĄTRÓBKOWE

ciasteczka wątróbkowe

Składniki:

- 0.5 kg wątróbki np. drobiowej
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- ok 2 szklanek mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich

Wykonanie:

1. Jajka ubijamy mikserem, następnie dodajemy olej i nadal miksujemy.

2. Wątróbkę mielimy w blenderze lub w maszynce do mięsa. 

3. Do miski z jajkami i olejem dodajemy zmieloną wątróbkę, zioła, przeciśniety na prasce czosnek oraz mąkę. Całość ubijamy mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. 

4. Ciasto wylewamy na blaszkę nasmarowaną tłuszczem i przesypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem.

5. Pieczemy w piekarniku używając obu grzałek w temperaturze 180 stopni około 25 minut. 

6. Jeżeli ciastka są zbyt mokre można je dosuszyć w piekarniku pół godziny zmnieszając temperaturę do 50 stopni.

Ciasteczka najlepiej przechowywać w lodówce, a nadmiar zamrozić. Do krojenia ciasta na mniejsze kawałki doskonale sprawdza się kółko do krojenia pizzy.

ciasteczka wątróbkoweciasteczka z wątróbkiciasteczka z wątrówki

 ciasteczka z wątrówki ciasteczka z wątrówki ciasteczka z wątrówki


 

 

Idrisskowe ciasteczka

Idrisskowe ciasteczka inaczej zwane "śmietnikowymi". Do wypieku biorę zawsze co mi wpadnie pod rękę. Psy z reguły nie są wybredne, a czym bardziej śmierdzące dla nas ludzi, dla psa tym samym bardziej atrakcyjne.

Składniki:

- 300 g surowej wątróbki
- 300 g żołądków
- 300 g ścinków indyczych/filet z kurczaka
- 300 g ryby - filet
- 50 g szprotek wędzonych
- 1 op. ryb w puszcze (np. w oleju)
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 1-2 szklanki mąki (np. tortowa)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- zioła po łyżce: majeranek, oregano, czosnek granulowany

Wykonanie:

Wszystkie produkty (surowe) należy zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach, a następnie dokładnie wymieszać i połączyć z jajkami. Mąkę dodać na końcu, stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto nie może być ani za rzadkie, ani za gęste (konsytencja ciasta na placki ziemniaczane). Musi bez problemu oddzielać się od łyżki. Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Po wystygnięciu ciasto kroję na kosteczki, jeśli jest za mokre podsuszam w piekarniku około godziny w 50 stopniach. Nadmiar pakuję w woreczki i wkładam do zamrażarki. Dzięki temu super smakołyki mam zawsze pod ręką.